niedziela, 17 czerwca 2012

PASZTET NAJTAŃSZY Z LIDLA

CENA : 85gr/130gram JAKOŚĆ : 15/100pkt 
UWAGA ! PRODUKT Z LIDLA . Producentem tego "fenomenalnego" pasztetu jest firma WERBLIŃSKI . Najlepszym z całej szóstki okazał się pasztet drobiowy paprykowy i to on zasłużył na najwyższą ocenę (15/100pkt)  , reszta otrzymuje po 10pkt i ani grama więcej . Gdyby nie paprykowy zupełnie nie zwróciłabym na ten pasztet uwagi (kwestia upodobań smakowych) . Nie dość że dzięki papryce ma fajny smak to na dodatek kosztuje grosze .
Za kilogram wychodzi ok. 6,50pln  , ktoś powie że aż strach jeść :) Proszę spróbować a przekonacie się państwo że jest zjadliwy  . Zachwyt nie wynika z samej jakości gdyż ta jest raczej ....średnia (delikatnie powiedziawszy)  , ocena wynika ze stosunku JAKOŚĆ/CENA i w tym konkretnym przypadku trudno znaleźć coś bardziej "poręcznego" o "ludzkim" smaku . Napisałam poręcznego gdyż 130gram okazuje się być najlepszym rozwiązaniem (dla mnie)
Gdyby zechcieć porównać pasztet z Lidla do choćby tego kupionego w Biedronce za 85groszy (po lewej ) i kupionego w Carrefour za 7pln (po prawej):


Okaże się że pasztet z Lidla jest delikatnie porównywalny do Biedronkowego i dużo gorszy od tego z Carrefour ....Rzecz jasna można się udać na bazarek Szembeka w Warszawie gdzie kupisz pasztet francuski za ponad 40zł/kg który rozpływa się w ustach a można wcinać WERBLIŃSKI za 6.50pln/kg ... Każdy wybiera to na co go stać i co lubi . Pasztet Lidlowski paprykowy polecam osobom mniej zamożnym a i ci z większym portfelem mogą też zaspokoić własną ciekawość kupując np. paprykowy , w końcu to tylko 85 groszy :) Aby być do końca szczerą muszę powiedzieć że w pasztecie wyczujesz ( dużo ! ) chrząstek lub mikro części kości co wynika prawdopodobnie z mechanicznego oddzielania mięsa i  jest nieuniknione w przypadku zapewne gorszej jakości maszyn (czytaj - tańszych) DROSED w tym przypadku bije na głowę pasztet firmy WERBLIŃSKI ale nie ma się co dziwić , są większą firmą i sprzedają droższy produkt dlatego podkreślam raz jeszcze , wysoka ocena ( 15pkt ! ) pasztetu z papryką firmy WRBLIŃSKI wynika ze stosunku jakości do ceny !

 STRONA PRODUCENTA


I najważniejsze . To nie jest blog komercyjny , jak coś nam się spodoba lub nie po prostu to opisujemy , wy możecie dodawać swoje opinie aby dany post miał jakąś wartość , nigdy nie kasujemy komentarzy także możecie pisać co tylko chcecie .  (bez wulgaryzmów ofcos)

Na wszelki wypadek już zapobiegam waszym najazdom w komentarzach , pasztet WERBLIŃSKI został przeze mnie porównany jedynie do podobnych mi znanych w swojej klasie cenowej, nie porównywałam go do "babcinych wypieków" czy też francuskiego pasztetu z pl.Szembeka który lubię gdyż mija się to z celem . Przyznaję że cena odegrała tu kluczową rolę.


Jako ciekawostkę przytoczę przykład  G.Depardieu wychowującego się w bardzo biednej rodzinie w której na porządku dziennym były podroby . W chwili obecnej posiada własną restauracje a mimo to chętnie wraca do smaku pasztetu z dzieciństwa (źródło : program Discovery ).


PRODUCENT ZAKŁADY MIĘSNE WERBLIŃSKI Sp.Z.O.O DĘBNIAŁKI KALISKIE 22 62-600 KALISZ , PODLASKIE


ZDJĘCIA PRODUKTU


POMIDOROWY
 kliknij aby powiększyć

Kupiony w czerwcu 2012 . termin przydatności do czerwca 2013

DROBIOWY



PAPRYKOWY


SKŁAD PRODUKTU :



SUROWCE DROBIOWE : 35%

MIĘSO ODDZIELONE MECHANICZNIE 
Z KURCZĄT , SKÓRKI , WĄTROBA : 4.8%

WODA
TŁUSZCZ
SKÓRKI WIEPRZOWE
WĄTROBA WIEPRZOWA
4.8%

MĄKA
SÓL
MIESZANKA PRZYPRAW NATURALNYCH
SKROBIA ZIEMNIACZANA 
PAPRYKA SUSZONA 1%
BIAŁKO SOJOW
BŁONNIK PSZENNY

PRODUKT ZAWIERA :
GLUTOEN
SOJĘ
ORAZ ŚLADOWE ILOŚCI GORCZYCY I SELERA 



WIEPRZOWY

+ DWA PASZTETY KTÓRYCH NIE PRÓBOWALIŚMY

Z PIECZARKAMI I Z INDYKA




INFORMACJE O FIRMIE WERBLIŃSKI
ŹRÓDŁO : STRONA PRODUCENTA 



Firma Werbliński
Zakłady Mięsne Werbliński istnieją od 1981 roku, lecz już od 3 pokoleń Rodzina Werblińskich pracuje w branży rzeźniczo-wędliniarskiej. Doświadczona Kadra pracownicza która współtworzyła sukces firmy dba o wysoką jakość produktów - które sukcesywnie zdobywają coraz większe uznanie wśród konsumentów.
Obecnie zakład produkuje ok. 50 ton wyrobów dziennie. Nowoczesny, stale modernizowany i unowocześniany park maszynowy pozwala na wytwarzanie bardzo urozmaiconego wachlarza produktów. Mięso, wędliny, wyroby garmażeryjne, konserwy są sprzedawane między innymi do sieci Makro cash & carry, Intermarche, Netto a także dystrybuowane przez sklepy mięsne na terenie prawie całej Polski (Kraków, Wrocław, Katowice...). Smak szynki wiejskiej, pasztetu kaliskiego czy metki berlińskiej mieszkańcy Kalisza i okolic mogą także poznać zaopatrując się sklepach firmowych ZM Werbliński.
Potwierdzeniem jakości wyrobów a także klasy firmy są liczne prestiżowe nagrody i wyróżnienia jak np. Gazela Biznesu (dwukrotnie - organizator: PULS BIZNESU), czwarte miejsce w rankingu tygodnika BOSS Rolnictwo, itp. Właściciel firmy Witold Werbliński sukces swojego przedsiębiorstwa wykorzystuje także to szerokiej działalności charytatywnej.



































Pasztet królewski z YouTube



kolejny pasztet :)


 
i RARYTASIK



PRODUKCJA PASZTETU









INNE PASZTETY Z LIDLA 
ten jest średni 



KLIKNIJ ABY POWIĘKSZYĆ




CENA : 1,89PLN
ten mi smakuje :)





Ktoś wie dlaczego tak dużo"twardych cząstek" znajduje się w tych pasztetach ???

mam wrażenie co chwilę wyciągając z zębów małe kawałeczki jakbym kostki jadła , pierwszy raz w życiu spotykam się z tak źle przemielonym pasztetem , nie da się go w ogóle zjeść 
Jest to chyba pierwszy produkt który powinien zająć pierwsze miejsce na czarnej liście 
Dałam mu 15/100pkt ale w życiu go już więcej nie kupię a i 5pkt to za dużo :(

3 komentarze:

  1. W lidlu jest pasztet pikoka w szklanym opakowaniu za 3,50 rewelka i ma duzo miesa http://fastfoodeaters.blogspot.com/2011/08/niemcow-nienawidze-od-dziecka-pasztet.html tanie pasztety to zlo i pozorna oszczednosc

    OdpowiedzUsuń
  2. http://fastfoodeaters.blogspot.com/search/label/ranking fajny blog

    OdpowiedzUsuń
  3. JAK MOŻNA JEŚĆ TAKIE GÓWNO ??????????????????????????

    OdpowiedzUsuń