OCENA : 65/100
WAGA : 500 gram
KOSZT 1kg : 7pln
TERMIN : 18msc
Ponieważ zarówno Lidl jak i Biedronka mają w swojej ofercie pewne identyczne sekcje produktów takiech jak np. gołąbki i fasolka postanowiłam je porównać i okazało się po raz kolejny że zarówno gołąbki jak i fasolka z Lidla są o wiele
lepsze :D Biedronkowe gołąbki są bardzo suche i nafaszerowane zbyt dużą ilością ryżu nie mówiąc o sosie któy znajduje się również w fasolce (wcześniej także w pulpetach których już nie kupisz z racji ich zbyt małej sprzedaży )
Oczywiście to tylko kwestia gustu jednak mi smakują bardziej te z Lidla ...a cena ta sama . Fasolka (uprzednio opisana na tym blogu ) również bije na głowę Biedronkową . Patrząc na politykę obydwu firm nie sposób dostrzec podobieństw , wygląda to tak jakby się podpatrywały czerpiąc jednocześnie od siebie i nie wiadomo tylko która bardziej od której co i tak nie ma znaczenia byle nam klientom było z górki . Za wiele się nie rozpiszę o gołąbkach gdyż są jakie są ... tych które kiedyś przyrządzała mamusia i tak nie pobiją :) Warto spróbować aby się przekonać jednak specjaliści nie polecają konsumowania codziennie potraw z "puszki" A kto wie co za mięsko w tych gołąbeczkach siedzi ? Pamiętamy nie tak dawno aferę gdzie szwedzkie mięso z puszek dla wojska sprzed ponad dwudziestu lat trafiało na rodzimy rynek .... a dalej ... ? kto to wie . Swoją drogą producent Pudliszki powinien gwarantować z racji swej marki przyzwoity poziom jakości co zapewne się dzieje a moja mizerna ocena wynika z braku doświadczenia na tym polu , być może jeszcze kupię dla porównania kilka różnych rodzajów aby się przekonać choć i tak zdaję sobie sprawę że nie sposób ich porównać do gołąbków domowej roboty :)
Takich jak np. te :
poniżej zdjęcia produktu
Poniżej gołąbki z Lidla
kliknij aby powiększyć.
źródło : wikipedia
http://pl.wikipedia.org/wiki/Go%C5%82%C4%85bki_%28potrawa%29
Gołąbki – potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa. Przed podaniem gołąbki są duszone/smażone na tłuszczu.
Na Kresach znane są też pieczone gołąbki zawijane w kwaszone liście kapusty, podawane głównie jako potrawa wigilijna. Na Wigilię robione są z farszem z kaszy gryczanej, natomiast w ciągu roku - farszem może być mięso mielone z kaszą gryczaną lub ryżem. Farsz zawijany jest liście kiszonej w całości kapusty białej. Po zawinięciu gołąbki piecze się zamkniętym naczyniu.
Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach były w wiekach minionych często potrawą biedniejszych warstw ludności.
Gołąbki z ziemniakami
W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się holubce, w niektórych regionach Stanów Zjednoczonych glubkis, na Białorusi i w Rosji галубцы. W Niemczech znane są w jako Krautwickel/Kohlrouladen. Dotarły także do Szwecji gdzie nazywają się Kåldolmar, a w Finlandii Kaalikääryleet. Znajomość gołąbków w Szwecji prawdopodobnie zawdzięcza się osmańskim wierzycielom króla szwedzkiego Karola XII, którzy rezydowali w XVIII wieku w Sztokholmie. Na Półwyspie Bałkańskim i w Rumunii podobnymi potrawami są sarme (w Rumunii sarmale), chociaż tutaj używa się przede wszystkim liści winorośli lub kiszonej kapusty.
Na Kresach znane są też pieczone gołąbki zawijane w kwaszone liście kapusty, podawane głównie jako potrawa wigilijna. Na Wigilię robione są z farszem z kaszy gryczanej, natomiast w ciągu roku - farszem może być mięso mielone z kaszą gryczaną lub ryżem. Farsz zawijany jest liście kiszonej w całości kapusty białej. Po zawinięciu gołąbki piecze się zamkniętym naczyniu.
Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach były w wiekach minionych często potrawą biedniejszych warstw ludności.
Gołąbki z ziemniakami
W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się holubce, w niektórych regionach Stanów Zjednoczonych glubkis, na Białorusi i w Rosji галубцы. W Niemczech znane są w jako Krautwickel/Kohlrouladen. Dotarły także do Szwecji gdzie nazywają się Kåldolmar, a w Finlandii Kaalikääryleet. Znajomość gołąbków w Szwecji prawdopodobnie zawdzięcza się osmańskim wierzycielom króla szwedzkiego Karola XII, którzy rezydowali w XVIII wieku w Sztokholmie. Na Półwyspie Bałkańskim i w Rumunii podobnymi potrawami są sarme (w Rumunii sarmale), chociaż tutaj używa się przede wszystkim liści winorośli lub kiszonej kapusty.
Kurcze szkoda że te gołąbki z biedronki są takie kiepskie - w końcu producentem jest firma Heinz ( Pudliszki )
OdpowiedzUsuńgołąbki, fasolka tylko w domu, wszystkie które do tej pory próbowałem ze słoików to jeden syf i smakowo może tylko przypominają to czym być powinny
OdpowiedzUsuńjak się nie ma co się lubi to się wyjada takie niezjadliwe cuś w które plują i puszczają gile uczniowie na praktykach :)
OdpowiedzUsuń