niedziela, 10 kwietnia 2011

SZYNKA SERRANO

CENA : 3,99pln OCENA : 25/100  Szynka serrano to koszmar dnia w którym ją kupiłam  , niestety niezjadliwa , to jakaś pomyłka ... zupełnie odmiennie od parmeńskiej którą wcześniej oceniłam dość dobrze w tym przypadku muszę odradzić i choć produkt prezentuje się wyśmienicie to przyjemność żadna . Na prawdę z jakością cieniutko , jedynie brzegi szynki dają się zjeść reszta ciągnie się a tłuszcz i żyły jak sznurki w ustach zmuszają nas do wyplucia tegoż smakołyku . Prawie 70% z całości marnuje się przez strukturę samego mięsa . Osobiście nie polecam a jak już to kupuj szynkę parmeńską - zdecydowanie lepszy wybór .Jak na produkt z biedronki to i tak nie ma co narzekać ale cena niestety zbyt wysoka  za jakość jaką otrzymujesz .
Jeśli uważasz że za ostro potraktowałam Serrano to uważaj , po pierwsze Primo , prosciutto (parmeńska)  kosztuje zazwyczaj dwukrotnie a nawet trzykrotnie drożej - nie bierze się to znikąd ale zacznijmy od początku ...

Świnia jak wiadomo zje wszystko jednak jeśli ją zmusisz aby jadła zioła i zboże to po jakimś czasie , oczywiście po solidnym suszeniu otrzymasz wyśmienitą szynkę zwaną Serrano , Parmeńską , jest wiele odmian o których później ale uwaga jak namówisz świnię do jedzenia żołędzi w nagrodę na twoim talerzu  pojawi się szynka  iberico de bellota - arcydzieło które potrafi kosztować 1500 pln za kilogram z kością !   i jest produkowane przez trzy lata w tym czasie je ciągle płucze i suszy  . Historia suszonej szynki sięga daleko , daleko . Już dwa wieki przed Chrystusem grecki historyk Polibiusz wspomina o szynce z okolic Parmy . Ponieważ suszona szynka nie psuje się miesiącami idealnie wypełnia formę zapasów co zauważyli już dawno nasi przodkowie , z czasem zaczęli także używać soli . Metoda wytworzenia takiej szynki polega na moczeniu udźca w solance (nacieranie solą) następnie mięso wiesza się i suszy (zazwyczaj późną jesienią) Szynki o których mowa różnie smakują a wynika to z rasy świń , karmienia i metod konserwacji . Prawdziwi fachowcy twierdzą że wpływa ma nawet powietrze , wilgotność i temperatura . Najdroższą i najlepszą suszoną szynkę ( iberico de bellota ) produkuje się z czarnych świń (krzyżówka dzików i prosiaków sprzed prawie 3 tysięcy lat) Dużo by pisać powiem tylko że nawet to że pasają się na większym terenie ma wpływ na umięśnienie a co za tym idzie delikatność i wyjątkową strukturę krojonej szynki co dla przeciętnego Kowalskiego graniczy już prawie z magią . Serrano produkowana jest ze zwykłych świń (nie czarnych) i jest podobna w smaku do prosciutto , podobnych szynek jest wiele , produkuje się je w Chorwacji , Bułgarii , Słowenii , Rumunii , Niemczech , Francji a nawet w Chinach ...tylko nie u nas ( u nas także jednak nie jest ona wpisana w naszą tradycję tak mocno jak w innych krajach) Najdziwniejszy przepis na szynkę suszoną zaserwował bodajże szef restauracji Ellbullia (jedna z najlepszych) podowana jest w kielichu z płynem w którym pływają również melony ...Szynka suszona może leżeć i rok jednak gdy ją rozpoczniesz , należy ją skonsumować w ciągu ok. dwóch miesięcy . 




Trzeba powiedzieć że wiki w wersji PL mocno kuleje , poniżej wszystko na temat szynki serrano w naszym ojczystym języku :

Jamón serrano, szynka serrano (po polsku szynka górska) – rodzaj hiszpańskiej, surowej, podsuszonej szynki tradycyjnymi metodami w specyficznym klimacie na terenie Katalonii, Kastylii i Estremadury. Wytwarzana jest z z całych udźców wieprzowych z kością – hiszp. „jamón” lub z łopatki – hiszp. „paleta”. Jest szynką długo dojrzewającą, dzięki procesowi suszenia w odpowiednich warunkach zyskuje specjalny smak, kruchość i aromat. Podczas długiego dojrzewania i podsuszania traci prawie 50% pierwotnej wagi mięsa.

źródło : http://pl.wikipedia.org/wiki/Jam%C3%B3n_serrano

w wersji hiszpańskiej jest na prawdę sporo do czytania
http://es.wikipedia.org/wiki/Jam%C3%B3n_serrano

jako ciekawostka porównanie Chińskiej serrano
 
kolejna ciekawostka , krojenie szynki sarmackiej




Gotowanie Ole !!!  

http://gotowanieole.blogspot.com


PROPONUJE  : Polędwiczki wieprzowe w szynce serrano , powyżej źródło , jeśli ci się spodoba zobacz więcej na stronie autora ...



Masz fajny przepis na szynkę serrano ? podaj link w komentarzu .







19 komentarzy:

  1. tragedia !!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy to nie przypadkiem specyfika hiszpańskiej serrano??? To poważny zarzut tak zrugać t szynkę i choć sama nie próbowałam, oryginalny produkt hiszpański od roowitych Hiszpanów z Hiszpańskiej ziemi pasował by do Twego opsu jak ulał! Stąd też sądzę, że może to nie wina pożal się Boże, Biedronki... Lecz spróbuję i rzeknę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę tu koniecznie powiedzieć,że taka jest specyfika tej szynki:)ja w przeciwieństwie do poprzednich komentarzy muszę powiedzieć ,że jak na szynkę serrano sprzedawana w biedronce-smakuje świetnie i w dodatku cena....super Smacznego:))

    OdpowiedzUsuń
  4. to ja tesz sie dolanczam bo i mi smakuje sortano , ja tam nie kupuje jakiegos dziadoztwa tylko pozondne szynki

    OdpowiedzUsuń
  5. A zadam pytanie inaczej: Czego spodziewałeś się po szynce serrano? Ona własnie taka jest :)
    Aby ten wpis był obiektywny powinieneś spróbować kilku szynek serrano z różnych miejsc i dopiero wtedy wydać werdykt.

    OdpowiedzUsuń
  6. Byłam tydzień temu w hiszpanii uwielbiam tamtejszą seranno podobna w smaku do parmiejskiej tylko bardziej slona jak kto woli

    OdpowiedzUsuń
  7. dobra dobra i żadnej różnicy do tej którą jadłam lata temu w Torino

    OdpowiedzUsuń
  8. super szynka serrano,,,smaczny,,super biedronki:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. tak to jest jak ktos bierze sie za ocene czegos o czym nie ma pojecia ;x

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo kto się świnią urodził kanarkiem nie zdechnie ...

      co nie znaczy że szynka jest ok

      nadal uważam że nadaje się jedynie do żucia - zero przyjemności z jedzenia a do oceny nie warto się przykładać gdyż i tak wynika z gustu a jak wiadomo o gustach się nie ... To jak w jednym z najbardziej znanych cytatów : Nie ma sensu mówić do ludzi gdyż i tak zrozumieją swoje ...

      może jak blog będzie sponsorowany a posty podpierać będzie wiki i instytut żywności - może wtedy nie będzie się czego zaczepić . ja jednak wybieram mniej składną prawdę od ugrzecznionych sponsorowanych postów stąd piszę jak chcę i mi się podoba :)

      Usuń
  10. Twój dom Twoje reguły.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna szybka... uwielbiam ją, na szczęście często jestem w Biedronie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio kupiłem Jamón Serrano w Piotrze i Pawle na wagę, ciągnie się tak jak opisałeś tutaj. Początkowo myślałem że to jakiś lipny towar bo wcześniej jej nie próbowałem. Ale skoro sytuacja powtarza się i u Ciebie, to najwyraźniej po prostu ten typ tak ma. Smrodek i gumowaty smak są chyba domeną tej szynki.

    Nie zrażaj się i próbuj dalej! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szynka Serrano to nie szynka parmeńska!!! To dwie różne odmiany szynki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jo ajnoł ale wyglądają i smakują podobnie

      Usuń
  14. najlepsza szynka w biedrze

    OdpowiedzUsuń
  15. ulala królu złoty pojechałeś po szyneczce jak należy :)

    OdpowiedzUsuń